Vilavin

Vinařství Vilavin - gravitační vinařství

oblast: Mikulovská
rozloha vinic: 27 ha (7 viniřních tratí, 8 odrůd vín)

Za vinařstvím stojí Zdeněk Kaspar s rodinou. Příběh vín se musí začít psát na vinici, proto k výběru těch nejvhodnějších odrůd pro jednotlivé tratě přizvali Profesora Krause.  Ten při volbě zohlednil nejen druh půdy a polohu, ale i proudění vzduchu v různých vegetačních obdobích.  Vinice rostou v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře. Na třech kopcích rozdělených do sedmi viničních tratí s rozdílným podložím, kdy každá nabízí charakteristický výraz – terroir, má VILAVIN 18 vinic. Každodenní péče o keře, jejich stárnutí a čerpání živin z větších a větších hloubek dává osobitější hrozny. Na 27 hektarech pěstují celkem 8 odrůd: Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené.

Budova vinařství v duchu funkcionalismu dává smysl jedině s plně gravitačním zpracováním. Dochází tak k tradičnímu způsobu přemísťování suroviny mezi jednotlivými operacemi gravitací, ale přitom v moderním pojetí výroby – využíváme kriomaceraci, řízené kvašení i battonage. Šestipatrové gravitační vinařství je unikátní stavbou, kde forma následuje funkci, a tím zajišťuje zpracování zcela bez čerpadel. Stavěli jsme novou budovu, proto jsme mohli do projektu začlenit ideální způsob samovolného pohybu hroznu, rmutu, moštu i vína. Využití gravitace, což je prastarý koncept, je stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií.

Vinařské vybavení, které je rozmístěno v šesti technologických patrech včetně podzemí, je navrženo tak, aby samotná gravitace – zdroj čisté energie – postačila k přepravě od bobule, přes rmut, prokvašený rmut, mošt, odkalený mošt, mladé víno, až k zralému hotovému vínu tím nejjemnějším přirozeným pohybem.  Minimální vzdálenosti mezi operacemi v jednotlivých patrech zajišťují efektivní stáčení s vyloučením nežádoucí oxidace.

Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet rozpuštěný oxid uhličitý po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Využitím gravitace namísto čerpadel se uchová hodnota textury vína. Rozpuštěné plyny také pozitivně ovlivňují celkový profil. Chuť je svěžejší a živější.

Chardonnay, Vilavin
259 Kč
 
Skladem
Sauvignon Blanc ps, Vilavin
289 Kč
 
Skladem
2 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení