Chardonnay, Vilavin

Máslové Chardonnay z gravitačního vinařství Vilavin.

259 Kč
Skladem

Sytá zlatavá barva s intenzivní ovocnou vůní máslových hrušek, nektarinky, krémového karamelu a jasmínu. Suché, komplexní víno s plnějším tělem a vyšší viskozitou díky 9-ti měsíčnímu sur-lie zrání. Syté víno se středně dlouhým a lehce květnatým závěrem pohlazené francouzským dubovým sudem od zrodu až do láhve.

 

vinařství: Vilavin, gravitační vinařství
oblast: Morava, Mikulovská, Novosedly

složení: 100 % Chardonnay
ročník: 2019
přívlastek: pozdní sběr
typ: suché

aromatický profil: ovocné
struktura chuti: středně plná, ovocná
charakter vína: středně plné
uzávěr: šroubový
archivace: není určeno k archivaci

zbytkový cukr: 0,5 g/l
kyseliny: 4,2 g/l
alk.: 13,0 %

objem: 0,75 l

obsahuje siřičitany

Jméno značky: Vilavin
Kategorie: bílé víno
oblast: ČR
cukernatost: suché
barva vína: bílé
cena: do 500 Kč
chuťový vjem: ovocné, strukturované
objem: 0,75 l
přívlastek: pozdní
typ vína: tiché

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vinařství Vilavin - gravitační vinařství

oblast: Mikulovská
rozloha vinic: 27 ha (7 viniřních tratí, 8 odrůd vín)

Za vinařstvím stojí Zdeněk Kaspar s rodinou. Příběh vín se musí začít psát na vinici, proto k výběru těch nejvhodnějších odrůd pro jednotlivé tratě přizvali Profesora Krause.  Ten při volbě zohlednil nejen druh půdy a polohu, ale i proudění vzduchu v různých vegetačních obdobích.  Vinice rostou v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře. Na třech kopcích rozdělených do sedmi viničních tratí s rozdílným podložím, kdy každá nabízí charakteristický výraz – terroir, má VILAVIN 18 vinic. Každodenní péče o keře, jejich stárnutí a čerpání živin z větších a větších hloubek dává osobitější hrozny. Na 27 hektarech pěstují celkem 8 odrůd: Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené.

Budova vinařství v duchu funkcionalismu dává smysl jedině s plně gravitačním zpracováním. Dochází tak k tradičnímu způsobu přemísťování suroviny mezi jednotlivými operacemi gravitací, ale přitom v moderním pojetí výroby – využíváme kriomaceraci, řízené kvašení i battonage. Šestipatrové gravitační vinařství je unikátní stavbou, kde forma následuje funkci, a tím zajišťuje zpracování zcela bez čerpadel. Stavěli jsme novou budovu, proto jsme mohli do projektu začlenit ideální způsob samovolného pohybu hroznu, rmutu, moštu i vína. Využití gravitace, což je prastarý koncept, je stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií.

Vinařské vybavení, které je rozmístěno v šesti technologických patrech včetně podzemí, je navrženo tak, aby samotná gravitace – zdroj čisté energie – postačila k přepravě od bobule, přes rmut, prokvašený rmut, mošt, odkalený mošt, mladé víno, až k zralému hotovému vínu tím nejjemnějším přirozeným pohybem.  Minimální vzdálenosti mezi operacemi v jednotlivých patrech zajišťují efektivní stáčení s vyloučením nežádoucí oxidace.

Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet rozpuštěný oxid uhličitý po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Využitím gravitace namísto čerpadel se uchová hodnota textury vína. Rozpuštěné plyny také pozitivně ovlivňují celkový profil. Chuť je svěžejší a živější.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení